Preverite stopnjo poškodb kože

zaradi UV-sevanja in priporočila za zaščito pred soncem

Vzrok

Izpostavljenost soncu je blagodejna, vendar le v določenih mejah. Čezmerna izpostavljenost soncu je lahko škodljiva, zlasti za kožo. Sončna svetloba je sestavljena iz spektra žarkov različnih valovnih dolžin. UV-sevanje kratke valovne dolžine, ki deluje na kožne celice, ustvarja proste radikale.

Poznamo tri oblike UV-sevanja – ultravijolično A (UVA), ultravijolično B (UVB) in ultravijolično C (UVC). 

 • UVB-žarki koži dajejo energijo, potrebno za tvorbo vitamina D, vendar so odgovorni tudi za sončne opekline in neposredne poškodbe DNK. 
 • UVA-žarki prav tako prispevajo k poškodbam kože, zlasti pri prezgodnjem staranju. 
 • UVC-žarki ne prodrejo do kože, saj jih blokira Zemljina atmosfera.

Sončna svetloba, še posebej UVA- in UVB-žarki, lahko povzroči sončne opekline, prezgodnje staranje kože, poškodbe oči, oslabljen imunski sistem, fotoalergijske in fototoksične reakcije ter celo kožnega raka. Najboljši ukrep je preprečevanje s pomočjo zaščite pred soncem. 

Odkrijte več o zaščiti pred izpostavljenostjo soncu.

Posledice

UVA-žarki so odgovorni za porjavitev kože, pa tudi za nastanek gub in drugih znakov pregodnjega staranja.

Simptomi vključujejo neposredne in posredne poškodbe DNK, tvorbo prostih radikalov kot posledico izpostavljenosti UV-žarkom ter zmanjšanje količine kolagena, kar povzroči gube in prezgodnje staranje kože.

Ker so obraz, roke in dekolte veliko bolj izpostavljeni UV-sevanju kot drugi deli telesa, zahtevajo posebno in dolgotrajno zaščito skozi vse leto, kar velja zlasti za obraz. Le tako namreč zmanjšamo vidne znake staranja.

Staranje kože, tako naravno kot prezgodnje, prinaša določene spremembe, kot so:

 • drobne linije in gube
 • neenakomeren ten (depigmentacija)
 • starostne pege (solarne lentiginoze)

Odpravljanje težav

Skoraj 90 % vseh simptomov staranja kože je posledica izpostavljenosti UV-sevanju*.

Poškodbe kože, ki jih povzroči sonce, lahko odkrijemo z UV-kamero, še preden postanejo vidne.

Pomembnost uporabe zaščite pred sončnim sevanjem je splošno potrjena. Obstaja izrazita zavest o nevarnostih nezaščitene izpostavljenosti UVA- in UVB-žarkom, kreme za zaščito pred soncem pa so osnovna postavka na večini seznamov stvari, ki jih moramo vzeti na dopust. Takšna občasna uporaba vsekakor pomaga pri zaščiti pred opeklinami in dolgoročnimi poškodbami zaradi UV-sevanja, toda deli telesa, ki so neprestano izpostavljeni UV-žarkom, na primer obraz, roke in dekolte, potrebujejo pogostejšo uporabo zaščitnih izdelkov, da preprečimo prezgodnje staranje kože.

Eucerin Sun anti-age krema (ZF 30/50) nudi najboljšo zaščito pred soncem in je zasnovana posebej za kožo obraza.

Ponuja tri temeljne prednosti: fotostabilni sistem UV-filtrov širokega spektra (UVA- in UVB-zaščita), biološko celično zaščito in učinkovite sestavine za boj proti obstoječim znakom staranja.

Vsebuje učinkovita antioksidanta lichocalcon A in gliciretinsko kislino za zaščito DNK. Dve vrsti hialuronske kisline (nizko- in visokomolekularna) vidno zmanjšata gube na obrazu in dekolteju.

Formula ima lahko in prijetno teksturo, ki ne pušča občutka mastne kože. Odlična je kot podlaga za ličila in dokazano primerna tudi za občutljivo kožo – zaradi česar je idealna dopolnitev izdelkov za redno dnevno nego kože.

Eucerin Sun obarvana CC krema za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ v odtenku light nudi napredno zaščito, njeni pigmenti pa koži dajejo enakomeren ten naravno porjavelega videza. Koži daje tudi dolgotrajen mat učinek.

Poleg tega, da poskrbi za takojšnjo korekcijo tena, ta inovativna formula nudi zaščito pred poškodbami kože zaradi delovanja sonca.

Odkrijte več o liniji Eucerin za zaščito pred soncem.

Povezane vsebine

Poškodbe zaradi vpliva UV-žarkov, ki so že vidne na koži, se pojavijo v obliki hiperpigmentacije.

Čezmerno izpostavljanje soncu je glavni vzrok za hiperpigmentacijo, saj sončna svetloba spodbuja tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem in jo varuje pred škodljivimi UV-žarki; zaradi njega koža, izpostavljena soncu, dobi porjavel ten. Vendar pa lahko čezmerna izpostavljenost soncu povzroči motnje v tem procesu in izzove hiperpigmentacijo.

Z omejitvijo izpostavljenosti soncu, uporabo zaščitnih oblačil in učinkovitih izdelkov za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem ZF lahko zmanjšamo tveganje za pojav hiperpigmentacije in preprečimo poslabšanje stanja obstoječih temnih madežev.

Raziskave so pokazale, da je B-resorcinol izjemno učinkovit v zmanjšanju tvorbe melanina.

B-resorcinol ali butil resorcinol je glavna aktivna sestavina Eucerin Even Brighter nege, namenjene odpravljanju hiperpigmentacij. Ne draži kože oziroma jo le minimalno draži in učinkovito deluje proti glavnim vrstam hiperpigmentacije, na primer melazmi in starostnim pegam.

B-resorcinol klinično dokazano vidno zmanjša temne madeže že po štirih tednih. Redna uporaba izdelkov prinaša še boljše rezultate.

Testiranje z UV-kamero
 • UV-sevanje je glavni vzrok za prezgodnje staranje kože.
 • Ena izmed posledic pretiranega izpostavljanja kože soncu so tudi pigmentni madeži.
 • Poškodbe kožnih celic zaradi izpostavljenosti soncu so pogosto nevidne prostemu očesu, lahko pa jih zazna UV-kamera.
 • Preverite lahko tudi, kako je vaša koža zaščitena z izdelkom za zaščito pred soncem.
 • Preverite stanje svoje kože in poškodbe zaradi sonca s pomočjo UV-kamere.
Koledar promocij z UV-kamero
Drugi nasveti